Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Tips & Tricks


Welke fietsverlichting koop ik het best?


16 februari 2021

Voorjaar en herfst. De zon gaat te vroeg onder om na je 9-to-5 job een rit zonder fietsverlichting te doen. Je zou een kortere rit kunnen doen, maar stel dat je om één of andere reden (bijvoorbeeld een lekke band die je niet had ingecalculeerd) toch pas na zonsondergang thuis bent, dan heb je zeker goede verlichting nodig. We krijgen geregeld de vraag naar goede fietsverlichting en waar je moet op letten als je fietslichten koopt. In dit artikel sommen we op waar je moet op letten, wat belangrijk is en enkele verlichtingen die volgens de leden van Madam Vélo licht in de duisternis brengen.

Wanneer moet je je fietslicht nu aansteken?

Je moet je fietsverlichting aansteken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, m.a.w. als het donker is of wordt. Ook als het zicht beperkt is tot 200 m (bijvoorbeeld door mist, regen of sneeuw) moet je zichtbaar zijn.

Welke fietsverlichting moet je hebben?

Je moet vooraan een wit of geel licht hebben. Achteraan heb je een rood licht nodig dat op minstens 100m afstand zichtbaar moet zijn voor andere weggebruikers.

Wat met reflectoren?

In de meeste gevallen zijn reflectoren verplicht. Je fiets moet voorzien zijn van een witte reflector vooraan, rode reflector achteraan, in elke pedaal twee gele/oranje reflectoren en een witte reflecterende strook op de omtrek aan beide kanten van je twee banden, of twee zijdelingse oranje reflectoren per wiel.

Er gelden hier ook uitzonderingen. Ze zijn niet verplicht voor kinderfietsen en vouwfietsen (wieldiameter < 50 cm), koersfietsen en mountainbikes. Ze zijn ook niet verplicht als je er alleen overdag bij goede zichtbaarheid mee rijdt. Koersfietsen en mountainbikes moeten wél een witte reflector vooraan en een rode achteraan hebben, als ze minstens één spatbord hebben. (Voor wie twijfelt, een asssaver valt ook onder de categorie spatborden).

Soorten verlichting

Je kan verlichting vooraan onderverdelen in verschillende categorieën:

  • Gezien worden (tot ±700 lumen)
  • Verlichten van wegdek of nachtelijke ritten in het bos (vanaf ±700 lumen)
Een donker jaagpad verlicht door een goede fietsverlichting.

De verlichting om gezien te worden is ideaal als je vooral fietst waar ook straatverlichting aanwezig is. Die fietspaden zijn zichtbaar en je hoeft niet per se met je verlichting bij te schijnen.

Als je vaak langs een jaagpad gaat fietsen of je gaat crossen in de bossen na zonsondergang kies je het beste voor een fietslicht waarbij je je omgeving kan zien en die toch een minimum ±700 lumen heeft.

Kleine prutslichten die onveilig zijn.

De foto hiernaast toont het soort verlichting die je beter niet aanschaft. Deze fietsverlichting geeft je een vals gevoel van veiligheid. Je bent amper tot niet zichtbaar in het verkeer en al zeker niet als het geregend heeft. Als je er hebt, gooi ze zeker niet weg, je kan ze bijvoorbeeld wel gebruiken om aan de halsband van je hond te hangen of gebruiken als versiering.

Aanraders

In onze Facebook groep werd al een paar keer de vraag gesteld naar goede fietsverlichting en dat is dan verlichting waarbij je je omgeving kan zien (>700 lumen) en goede achterverlichting. Volgende merken en types werden een paar keer getipt en vinden wij het vermelden waard.

Voorlicht

Sigma Buster 700700 lumen€ 39,95
Lezyne Micro Drive Pro 800XL800 lumen€ 64,95
Knog PWR Road 700 Lumen700 lumen€ 94,95
* prijzen kunnen afwijken

Achterlicht

Lezyne laser drive250 lumen€ 54,95
Lezyne Strip Drive Rear150 lumen€ 36,95
BBB Fietsverlichting Signal Rear50 lumen€ 29,95
* prijzen kunnen afwijken

Als je fietsverlichting voor achteraan koopt, let er dan zeker op dat deze sterk genoeg is om zichtbaar te zijn.

Tips

Tot slot nog enkele tips om veilig in het donker te rijden:

  • De batterij van je fietsverlichting gaat langer mee in knipperstand.
  • Heb je geen plek meer op je stuur om fietsverlichting te installeren? Kijk dan zeker eens op de website van CloseTheGap. Ze maken systemen waarbij je je bel, fietscomputer en fietsverlichting op één mount kan monteren. Aanrader!

Conclusie

Een gewaarschuwd fietser is er twee waard. Ga dus niet onvoorbereid en onverlicht de baan op. Shine on you crazy diamond!

Uitgelichte foto © Thomas Jarrand

Lees ook...

6 reactie(s)
Joren

2021-02-16 11:22:13

Wij zijn super tevreden van de Bontrager Flare als achterlicht, ook voor overdag heel goed zichtbaar: https://www.mantel.com/bontrager-bontrager-flare-rt-achterlicht Als voorlicht hebben we lang getwijfeld en ook jullie suggesties in optie genomen, maar ondertussen hebben we enkele Cateye Volt lampen in huis. https://www.cateye.com/intl/products/headlights/HL-EL461RC/ Gemakkelijk ook om extra houders aan te schaffen voor elke fiets. Beide lampen hebben een heel sterke flash-functie en dus echt van ver goed zichtbaar. Geen excuus meer dat je niet zichtbaar bent.
Joren

2021-02-16 11:24:45

Oh, en fleur je spaken op met deze https://www.bol.com/nl/p/3m-spaakreflectoren-family-pack-72-st-wowow-spoke-reflectors-3m-72-pcs/9200000069012276/ Subtiel overdag, maar weer niet te missen als het donker is.
Sophie de Brabander

2021-02-16 11:26:02

Bedankt voor de tips! Er zijn inderdaad veel alternatieven die even goed zijn of misschien nog beter. We zijn afgegaan wat er binnen de community van Madam Vélo het meeste werd vernoemd.
Sophie de Brabander

2021-02-16 11:33:35

Die zijn super. Ik had die op mijn "pendelfiets“ en je bent echt wel goed zichtbaar.
Joren

2021-02-16 12:09:19

Idd veel keuze, vooral handig als je werkt met een aparte houder dat je misschien best steeds hetzelfde merk koopt zo kan je hetzelfde licht gebruiken op meerdere fietsen. En daarnaast is het belangrijkste inderdaad het aantal Lumen, je wil ook zichtbaar zijn wanneer er mist hangt of het zwaar aan het regenen is, rij je zelf met de wagen dan valt het meteen op wie je goed kan zien.
Joren

2021-02-16 12:11:03

Wowow heeft ook veel leuke artikelen zoals https://www.raceviz.be/p/rysy/ goede zichtbaarheid en helpt ook wel wat tegen de wind en regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.