Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Media


Vrouwen op de fiets? Klimmen aan 20%!


14 juni 2018
Dit artikel verscheen deze maand in het magazine van Cycling Vlaanderen.

Iedere recreant zal het beamen: meer en meer vrouwen vinden de weg naar de fiets, én naar elkaar! Met maar liefst 14.000 recreatieve vrouwelijke leden steeg het aantal actieve leden binnen Cycling Vlaanderen naar een nieuw hoogtepunt. Een mooie evolutie die we maar al te graag verder aanmoedigen!

De verspreiding van de fietsmicrobe gaat verder dan het ‘testosteronstelsel’. Mannen zijn niet langer de baas in het wielerpeloton. Op wielertochten, langs de Schelde: overal verschijnen groepjes fietsende vrouwen binnen de grote massa heren. Met de positieve aandacht voor het competitiegebeuren, wordt er ook steeds meer aandacht geschonken aan het recreatieve luik.

Jaar na jaar ontspringen er nieuwe initiatieven om het vrouwenwielrennen verder aan te moedigen. Denken we maar aan de Women Cycling Fan Day van Belgian Cycling, Het Grootste Vrouwenpeloton tijdens de Proximus Cycling Tour, en tal van andere samenkomsten georganiseerd door kleinere organisaties. Binnen Cycling Vlaanderen zien we op 5 jaar tijd maar liefst een verdubbeling van het aantal vrouwelijke leden.

Aantal recreatieve vrouwelijke leden Cycling Vlaanderen

2013: 10.142
2014: 11.777
2015: 12.686
2016: 13.849
2017: 14.208

Madam Velo, De Fietsvedetjes, De Rogeetjes, … Naast een verdubbeling van het aantal leden zien we ook een grote stijging van het aantal vrouwen die zich verzamelen in een club. Samen fietsen, genieten van een leuke après-bike of samen fietsworkshops volgen: een mooie combinatie die sport en fun verbinden. Met mooie, unieke outfits fietsen ze gezwind door het Vlaamse landschap. De daaraan gekoppelde aanwezigheid op sociale media, met veel leuk beeldmateriaal, zorgt ervoor dat ook andere vrouwen geïnspireerd worden om zich aan te sluiten. Een hechte community, waarbij vragen en verhalen uitgewisseld worden, is één van de succesfactoren van dit verhaal.

M/V OK (?/!)

Sinds 2015 heeft Cycling Vlaanderen een eigen ‘vrouwvriendelijk’ label voor organisatoren van recreatieve tochten. Zo vragen we om rekening te houden met bepaalde zaken die de tocht voor vrouwelijke deelnemers aangenamer moet maken.

  • Sanitaire voorzieningen voor mannen en vrouwen op de startplaats, bevoorradingsposten en aankomstplaats
  • Gescheiden kleedkamers aan de start
  • Gescheiden douches in de aankomstzone
  • Technische bijstand gedurende het event

Maak kennis met ‘Madam Velo’!

Een virtuele fietsclub, dat is hoe je Madam Vélo kunt omschrijven. Gestart vanuit een leuk idee, met een bescheiden Facebookgroep, en uitgegroeid tot een ware community van zo’n 400 vrouwelijke leden. Sophie de Brabander, fotograaf, web developer en fietsenmaker van opleiding en lid nummer 1 van ‘Madam Vélo”, neemt ons mee door haar unieke verhaal.

“Enkele jaren geleden, om precies te zijn op 1 mei 2015, begon ik met dit project. Mijn doel? Vrouwen samen krijgen om te fietsen. Dit begon zeer klein. In het begin waren we slechts met 4. We hadden onze eigen outfit laten maken zodat we op een echt ‘team’ leken. De positieve reacties bleven dan ook niet lang uit. Al snel kreeg ik van andere vrouwen de vraag waar de outfits te verkrijgen waren, en of ze eventueel met ons konden meefietsen.

Via de Facebookgroep, die trouwens enkel toegankelijk is voor vrouwen, konden we snel vragen en ideeën uitwisselen. Een dikwijls terugkerende vraag is dan ook: “Ik rij morgen die of die classic. Wie heeft zin om mee te fietsen?”. Ik voel ook dat die nood en vraag er is. Meer en meer gaan vrouwen op zoek naar elkaar en naar mogelijkheden om te fietsen. De hedendaagse clubs bestaan grotendeels uit mannen. Het tempo dat zij opleggen is dan ook meestal niet haalbaar voor iedereen.”

“Meer en meer vrouwen gaan op zoek naar elkaar en naar mogelijkheden om te fietsen”

“De groep van Madam Vélo is toegankelijk voor iedereen. Ik ga zelf ook niet actief op zoek naar nieuwe leden. Via de positieve mond-tot-mond reclame groeit de community stelselmatig. Daarnaast vinden anderen ook de weg via Strava of via Facebook. Activiteiten worden eerst in de Facebookgroep gepost, zo krijgen leden in de groep als eerste de kans om deel te nemen. Zijn er nog plaatsen over, dan verspreid ik deze op andere kanalen, maar dat gebeurt maar zelden dat ik dat moet doen. De plaatsen zijn steeds beperkt. First come, first served. Zo organiseer ik workshops rond allerlei thema’s. Fietsonderhoud, voedingsadvies, … You name it! Ik merk ook dat hier een bepaalde nood aan is. Twee mooie voorbeelden daarvan zijn de wachtlijsten bij iedere workshop, alsook de deelneemsters die uit alle hoeken van Vlaanderen komen. Kortrijk, Antwerpen, … Het zijn geen uitzonderingen! Om iedereen de kans te geven om deel te nemen, vinden de workshops ook later op de avond plaats of soms in het weekend.”

“Workshops rond fietsonderhoud, voedingsadvies, … You name it!”

“De topics worden steeds zeer uitgebreid toegelicht. Op de workshop fietsonderhoud van Madam Vélo ga je naar huis met een rugzak vol informatie, maar steeds de basics. Je gaat niet naar huis als fietsenmaker, maar je gaat wel je plan kunnen trekken. Ik focus dan ook op dingen die je gemakkelijk thuis kunt doen: ketting kuisen, band vervangen, versnellingen bijregelen, … Dit zijn ook ook zaken die iedereen kan toepassen. Van ons jongste tot ons oudste groepslid (n.v.d.r.: 20 en 63 jaar)! En niet alleen recreatieve fietsters vinden de weg naar Madam Vélo. Met enkele profrensters in de Stravaclub, die het gemiddelde ook naar boven trekken (lacht), kunnen we alleen maar tevreden zijn. We kunnen maar leren van elkaar.

Het magazine kan je hier zelf doorbladeren.

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.