Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam van de maand


Madam van de maand: Pascale


30 november 2020

Bijnaam: Piste Pascale of Pascale Pistier
Geboortejaar: 1973
Woonplaats: Parttime Lovendegem/parttime Maarkedal

Hoe heb je Madam Vélo leren kennen?

Toen ik een paar jaar geleden in regio Gent kwam wonen voor de liefde, zocht ik een fietsgroep om de ritjes met de vriend af te wisselen met gezelligheid. Via Facebook zag ik een kennismakingsrit van Madam Vélo voorbij komen en besloot mee te fietsen.


Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen? Hoe ben je beginnen fietsen?

Ik heb vroeger veel sporten gedaan: volley, basket, badminton,… Maar ik vond nooit echt ‘mijn’ sport, mijn passie. Tot ik 7 jaar geleden mijn vriend leerde kennen bij wie alles en altijd rond de fiets draait. Ik wou dat ook wel eens proberen, zo ‘ne koersvélo’. Verkocht van dag één.


Wat doet fietsen met jou?

Het heeft me sterker gemaakt, zowel fysiek als mentaal. Het maakt mijn hoofd leeg en is ‘pure happiness.’ 

Je hebt een passie voor pistefietsen. Hoe is die passie ontstaan?

Toen ik een paar maand op de koersfiets zat, nam mijn vriend me mee naar de mooie overdekte piste in Roubaix tijdens een meeting; niet de oude openlucht van de finish van Paris-Roubaix. Ik kende niets van al die verschillende disciplines in het baanwielrennen, maar was onmiddellijk gefascineerd. Na een half uur zei ik : “Dit wil ik ook doen!”


Wat is voor jou, qua eigen gevoel of beleving, het grootste verschil tussen fietsen op de piste of met een racefiets fietsen op de Vlaamse wegen?

The thrill! Op de wielerbaan moet je geen rekening houden met andere weggebruikers, geen loslopende honden, spelende kinderen of vrachtwagens die plots van achter een hoek komen. Je bent alleen met gelijkgestemde zielen. Focus. Discipline. Snelheid. Het geeft me iedere keer een kick. 

Je legt ook heel wat kilometers af voor woonwerk-verkeer. Geniet je daar even hard van als fietsen met een koersfiets op een vrije dag? 

Alle dagen zijn uiteraard niet gelijk, maar het merendeel van de tijd is het inderdaad echt wel genieten. Mooie zonsop- of ondergangen, ik geniet daar veel meer van op de fiets dan bijvoorbeeld in de wagen. Door corona dit jaar heb ik zelfs meer woonwerkkilometers per fiets afgelegd dan vrije ritjes. Maar uiteindelijk tellen de uren in de koersbroek, ongeacht van waar je naartoe rijdt.


Ben je een winterfietser of een schoonweerfietser? 

Mijn eerste fietsjaren was ik zeker een mooiweerfietser. Van zodra het kouder werd of nat, zaten mijn vriend en ik op de spinningfiets of op de piste. Sinds ik commute, wil ik echt door weer en wind rijden. Nu snap ik het principe: er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding.

Fiets je vooral solo, met fietsbuddies of met een fietscub?

Ik hou wel van de afwisseling. In het begin reed ik enkel met mijn vriend. Maar een starter met iemand die al 40 jaar op een koersfiets zat…niet echt een ideale combinatie. Toen vond ik de Madammen en ik kan zoooo genieten van de rustige ritjes zonder druk. Anderhalf jaar woonwerk per fiets alleen heeft me ook geleerd om te genieten van die ‘me-time’.


Hoeveel kilometer per jaar fiets je?

Ik heb niet echt een afstandsdoel, de trainingen voor de piste zijn vooral kort en krachtig, maar ik vermoed dat ik dit jaar op een 5000 kilometer zal uitkomen.


Waar fiets je het vaakst? En waarom net daar?

Ik heb niet echt een regio waar ik steeds weer naar terug trek. We hebben een camper, dus van zodra we een dag of 2 vrij hebben, trekken we er op uit. 


Heb je een favoriete fietslocatie?

De regio van Lac de l’eau d’Heure hebben we een tijd frequent bezocht, maar ook regio Namen gaan we regelmatig fietsen. Anderhalf uurtje met de camper en je waant je in een ander land.

Heb je meerdere fietsen? En met welke fiets fiets je het meest?

Ik heb er nu een 7-tal fietsen. De stadsfiets en witte Eddy Merckx worden afgewisseld voor woonwerk, in de vrije tijd dan vooral mijn Fons of de gouden Eddy Merckx voor de piste.


Kan je zelf een platte band vervangen? Indien niet: wat doe je als je toch lek rijdt?

 Toen ik voor het eerst aan mijn vriend aangaf dat ik ook met een koersfiets wou rijden, kreeg ik eerst een les ‘fietsonderhoud’. Zolang ik niet goed een band kon vervangen, mocht ik niet vertrekken! Toen vond ik dat allemaal overdreven, maar nu ben ik toch dankbaar dat ik het geleerd heb. 


Hoe vaak poets je je fiets? Wees eerlijk 😊?

Ook dat heb ik van hem meegekregen. Het is not done om met een vuile fiets buiten te komen, dus bijna na iedere rit. Maar ik moet eerlijk toegeven, moest mijn vriend mij daar niet in pushen, zou ik het zelf minder doen.

Wat is jouw mooiste of leukste fietsherinnering?

Goh, op die 6 jaar heb ik al zoveel moois beleefd op en naast de fiets. Moeilijk kiezen! Met de Madammen naar de Mont Ventoux en vlak daarna nog een week fietsen in Mallorca met de vriend was wel memorabel. Maar ook de weekendjes weg en de afterworkritjes op een doordeweekse dinsdag… Met de fiets zijn het altijd leuke herinneringen.

Heb je een fietsdoel? Welk?

Het plan was om vorige maand deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Baanwielrennen voor Masters (35+) in Manchester. Maar daar stak Covid een stokje voor. De komende 2 jaar wordt het WK terug in Los Angeles georganiseerd, maar normaal komt het terug naar Manchester in 2023. Misschien dat ik het er dan toch nog eens op waag


Zijn er zaken die je, op vlak van fietsen, nog wil bereiken?

Mijn tijd op de 500 meter stilstaande start verbeteren.


Heb je fietshacks? (kleine trucjes die het leven van de fietser makkelijker maken)?

Belangrijk deze tijd van het jaar, maar eigenlijk ook in de andere seizoenen: kleding in laagjes! 


Heb je tips voor beginnende fietsers?

Gewoon genieten. Leg jezelf in het begin niet teveel druk op. Spreek af en toe af met meer ervaren fietsers en neem hun tips aan onderweg. You will be ‘pro’ in no time. 🙂

Je hebt sinds kort jouw schouders onder een fietsb&b gezet, Bergs & Cobbles. Was dat altijd al een droom?

Ergens heb ik altijd wel iets met horeca en hospitality willen doen, maar zoiets is echt een sprong in het diepe. Mijn vriend en ik hadden er wel al over gedroomd, maar het leek bij dromen te blijven. Tot hij vorig jaar gezondheidsproblemen kreeg waardoor hij zijn job niet meer kon uitoefenen. Dat was ergens ‘de deur die sloot en een andere die opende’. 

Op welke manier probeer je de fiets of passie voor fietsen te integreren in de b&b en het cyclingcafé?

Mijn vriend is een beetje een verzamelaar als het op fietsen en materiaal aankomt, zeker retro, zelfs zijn allereerste fiets waar hij wedstrijden mee reed, heeft hij nog. Dat komt nu natuurlijk allemaal van pas. Op iedere kamer komt een retro fiets aan de muur, maar ook in het fietscafeetje komen er fietsen aan de muur. Ook in kleine details en decoratie zal de fiets alomtegenwoordig zijn. Aan de buitengevel komt een bandenautomaat en fietspomp, we zorgen voor een ‘bidon refill punt’ en nog zoveel meer.

Ga je nog genoeg tijd over hebben om zelf te kunnen gaan fietsen?

Ik blijf nog parttime werken in het UZ Gent, dus ik ga sowieso mijn woonwerkritjes nog hebben. Voor de rest is het een beetje afwachten en ligt de focus uiteraard in de opstart van Bergs & Cobbles. Maar we zullen er zeker af en toe een ritje kunnen tussen puzzelen.

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.