Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam van de maand


Madam van de maand: Liesbeth


31 oktober 2020

Naam: Liesbeth
Bijnaam: Ik heb er niet echt een. Al hadden we met vrienden voor een eendaagse dagtocht van 300 kilometer wel eens ‘’t Kanon van ’t Kiel’ uitgekozen voor mij.
Geboortejaar: 1986
Woonplaats: Antwerpen

Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen? Hoe ben je beginnen fietsen?

Ik heb altijd al graag gefietst. Toen ik in het middelbaar zat, haalde ik soms op mijn stadsfiets snelheden tot 38 kilometer per uur de keren dat ik niet op het gemak met vrienden naar huis fietste. Mijn grootvader, een fervent fietser, geloofde dat niet. Dat heeft toch wel al tot discussies geleid op familiefeesten, waardoor ik mezelf nog meer wilde bewijzen! Ik heb ook lang aan atletiek gedaan. Toen ik daar door blessures mee moest stoppen, ben ik wel blijven joggen. Maar dat zei me niet zoveel. Ik wou ook altijd al een koersfiets kopen, maar het is pas dankzij een vriendin die er al een had, dat ik toch de stap heb gezet; zo’n 2,5 jaar geleden. En in mijn zoektocht naar extra fietsmaatjes bij Madam Vélo terechtgekomen, en daar blijven plakken.

Met welke fiets fiets je het meest?

Nog steeds op mijn eerste koersfiets, die ik 2,5 jaar geleden kocht. Een Cube. Een zwarte fiets met een aantal gekleurde accenten. Nog steeds heel blij mee!

Wat doet fietsen met jou?

Het pept me mentaal vaak helemaal op. Het kost dan misschien wel fysiek energie, ik krijg er mentale energie voor in de plaats. Zelfs als ik op voorhand geen zin heb om te gaan fietsen, heb ik er tijdens en nadien telkens zo’n deugd van. Frisse lucht, daglicht, kilometers malen, mooie omgevingen,… Genieten!

Ben je een winterfietser of een schoonweerfietser?

In de winter of herfst vind ik het moeilijker om in mijn eentje te gaan fietsen. Ik fiets dan nog steeds graag, maar ik heb in die periode vaak wel compagnie nodig om tóch op die fiets te kruipen op een grijze of druilerige dag. Ik probeer dan sowieso wel mijn conditie wat op peil te houden door thuis op een fietstrainer te fietsen. In de zomer vind ik het héérlijk om met een groep te gaan fietsen, een terrasje te doen onderweg,… Maar evengoed geniet ik dan ook van er alleen op uit te trekken.

Fiets je vooral solo, met je fietsbuddies of met je fietsclub?

Als ik na of voor mijn werk ga fietsen, is het meestal alleen. In het weekend zal het eerder met fietsvrienden zijn. Ik wil me ook nog altijd graag aansluiten bij een fietsclub, om toch ietsje meer regelmaat in mijn fietsen te krijgen. Maar mijn nogal onregelmatig werkrooster laat dat voorlopig nog steeds niet toe.

Hoeveel kilometer per jaar fiets je?

Sinds ik fiets, is dat telkens ietsje meer. Mijn eerste (half) jaar ging het om zo’n 2.000 kilometer. Het jaar erna ongeveer 3.500 kilometer. Dit jaar zal ik aan zo’n 5.000 kilometer zitten. Volgend jaar 6.000 kilometer proberen. Al is dat niet persé een streefdoel. Ik zie wel waar ik uitkom.

Waar fiets je het vaakst? En waarom net daar? Heb je een favoriete fietslocatie?

Als ik alleen fiets, doe ik vaak hetzelfde toertje van zo’n 50 kilometer; langs de fietsostrade Antwerpen-Mechelen, langs de Dijle en een stukje langs de Rupel, en dan via de Schelde weer naar Antwerpen. Of via Kruibeke naar de Temsebrug, en dan via de Schelde, Rupel, het kanaal en weer de Schelde naar huis. Veel langs het water dus en vooral op autovrije wegen.
Als ik met anderen fiets, ontdek ik graag nieuwe routes. Al zijn er wel een paar regio’s waar ik áltijd graag fiets, zoals Limburg, Zeeland, Vlaamse Ardennen…

Kan je zelf een platte band vervangen? Indien niet: wat doe je als je toch lek rijdt?

Ja! Al heeft het even geduurd vooraleer ik het kon. Voordien rekende ik dan meestal op fietsvrienden die mee waren.

Hoe vaak poets je je fiets? Wees eerlijk😊?

Oppervlakkig wel vrij vaak, maar grondig poetsen doe ik eigenlijk te weinig. Ik heb ook niet echt de plaats om het te doen. Al is dat een flauw excuus, want moeilijk gaat ook.
Na héél vuile ritten sowieso wel telkens.

Wat is jouw mooiste of leukste fietsherinnering?

Die is vrij recent. Half september vertrok ik met een vriendin op fietsdriedaagse, met een bikepackbag aan onze fiets, door Limburg, Nederlands Limburg, stukje Duitsland, Ardennen,…. Het was de eerste keer dat ik met zo’n zak aan mijn koersfiets fietste, en dat viel erg goed mee. Drie dagen op de fiets zitten, op heel mooie fietswegen, drie dagen telkens in een heel andere omgeving én met fantastisch mooi weer: ik heb er intens van genoten. Voor mij was het qua afstand en qua hoogtemeters ook wat buiten mijn comfortzone, maar dat het allemaal lukte én het ook gewoon genieten bleef, maakte het voor mij extra memorabel. Fietstochten met wat uitdaging blijven me sowieso vaak wel bij, omdat ik die vaak ook het leukst vind.

Heb je een fietsdoel? Welk?

Ik zou heel graag eens een lange BRM fietsen, ooit. Zo eens 400 kilometer ofzo. Veel meer bikepacken ook, een meerdaagse fietstocht door Europa,…
Niet écht een doel, maar toch: ik zou ook heel graag op de piste fietsen. Corona en mijn knie laten dat voorlopig nog niet toe, maar mijn doel is dan om het toch eens een keertje te doen. Ik denk dat ik dat wel leuk zou vinden.

Heb je fiets hacks? (Kleine trucjes die het leven makkelijker maken)

Neem een boterham met kaas of speculoospasta mee op de fiets in plaats van de (niet altijd even lekkere) energy repen. En in de winter: zilverpapier rond de sokken/tenen doen om de voeten ietsje langer warm te houden!

Heb je tips voor beginnende fietsers?

Geen goedkope fietsbroek van de Decathlon kopen. Daar ben je echt niks mee.
En nog eentje: beginnende fietsers hebben de neiging om veel te zwaar te trappen. Ik was ook zo iemand. Het is veel beter om op een lager verzet te trappen, minder zwaar, meer souplesse. Je knieën zullen je dankbaar zijn!

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.