Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam van de maand


Kathleen


28 februari 2021

Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen? Waarom ben je ooit beginnen fietsen?

Ik ben een echte laatbloeier, heb pas in september 2015 mijn eerste koersfiets gekocht omdat ik niet meer mocht lopen door knieproblemen. Dat was een tweedehands carbon Scatto King, heel mooi fietske wel, een goeie 5 jaar later ben ik al aan mijn derde koersfiets toe.

Heb je meerdere fietsen? En met welke fiets fiets je dan het meest?

‘Mr. Trek’, een Trek Madone SLR7 Disc, is mijn grote liefde, maar in de winter trek ik er meestal op uit met mijn kanariegele Ridley X-Night Crossfiets.

‘Mr. Trek’ is een leasingfiets via mijn werkgever, die leasingformule maakt een dure fiets heel toegankelijk via een systeem van brutoloonruil.

– Kathleen met ‘Mr. Trek’ aan zee –

Fiets je vooral solo, met fietsbuddies, met een fietsclub, …?

Ik fiets heel vaak solo, maar het allerliefste ga ik op pad met gelijkgezinde (lees: zotte) fietsmadammen of met mijn man, aka hubbie, die door mij ook is beginnen fietsen. Ik fiets niet graag in pelotons, waar je alleen het achterwiel/gat van je voorligger ziet…

Wat doet fietsen met jou?

Onmogelijk onder woorden te brengen… Je kan het al lang geen hobby meer noemen, maar echt een passie. Zonder fietsen had ik ongetwijfeld al lang een burn-out gehad, het is de uitlaatklep bij uitstek voor mijn drukke job.

Fietsen is al lang geen hobby meer, maar echt een passie

Waar geniet je dan het meest van tijdens het fietsen?

Van alles! De buitenlucht, de natuur, leuk gezelschap, Aha-Erlebnissen bij bepaalde routes, wat het met mijn lijf doet, maar vooral het feit dat je je hoofd volledig kan leegmaken en nergens anders aan denkt.

Ben je een schoonweerfietser of een altijd-fietser?

Ik fiets het hele jaar door buiten, maar ik heb ook een fiets op rollen – zonder Zwift – maar vind dat beresaai. Geef mij maar de buitenlucht, there’s no such thing as bad weather, only bad clothing!

– Met hubbie –

Hoeveel kilometer per jaar fiets je?

Vorig jaar toch zo’n 14.000 kilometer, ondanks twee maanden blessureleed -ik had een gebroken duim van een val door een val- en combo full-time job met mijn gezin en een bouwproject.

Dat zijn heel wat kilometers. Waar fiets je dan het vaakst? En waarom net daar?

Ik woon aan de poort van de Vlaamse Ardennen, dus sowieso een sublieme fietsregio. Klimmen doe ik zodra ik de straat uitrij, maar vlakke ritten op jaagpaden tussen de Franse grens en Gent zijn evengoed mogelijk, al naargelang de goesting in vlak vlammen of rustig klimmen..

Kan je zelf een platte band vervangen?

Ja… dat moet wel als je vaak alleen op baan gaat…. Maar zet vooral geen timer naast mij… Bij mijn laatste lekke band overwoog ik om tubeless te gaan. Dat zal er misschien toch eens van komen wanneer ik aan nieuwe buitenbanden toe ben.

Hoe vaak poets je je fiets?

Constant! Of zo voelt het toch soms aan 🙂

Je wandelt, zwift, sport,… vaak ook heel vroeg in de ochtend. Geeft jou dat extra energie? Vind je het niet moeilijk om zo vroeg al actief te zijn?

’s Avonds ben ik meestal laat thuis en maak ik tijd voor mijn 3 mannen en zorg ik voor de kook, was en plas….

Mijn bioritme heb ik intussen iets meer afgestemd op dat van hubbie die ’s morgens vroeg vertrekt, en dus begin ook ik de dag meestal vroeg met een nuchtertraining, bijvoorbeeld HIIT (high intensity interval training) touwtjespringen, hoelahoep, wandelen, early-bike-ride in de zomer, bike to work,… om daarna fris aan de werkdag te beginnen.

Wat is jouw mooiste of leukste fietsherinnering?

Impossible to pick one! Fietsvakantie Toscane, de langste dag challenge, KOTK, BRM 300 Les 2 Caps, maar evengoed de ontelbare ritjes met m’n fietsvriendinnekes… Every bike ride is a little holiday!

Ik probeer ook altijd leuke kiekjes te makent tijdens onze ritten om er anderen mee te enthousiasmeren op Strava.

– Met fietsvriendinnekes en hubbie –

Heb je tips voor beginnende fietsers?

Safety first! Oogcontact maken met automobilisten, opletten bij regen na lange droogte (zo ben ik vorig jaar gevallen), goeie signalen geven aan je medefietsers over obstakels, putten en uitwijkmanoeuvres,… Ook: let op met fietsschoenen met klikplaatjes op trappen en gladde vloeren…

Ook een waarschuwing aan beginnende fietsers: fietsen is uiterst verslavend!

Je hebt al héél véél gefietst. Heb je nog een bepaald doel voor ogen, qua kilometers, plaats waar je zou willen fietsen, bepaalde route die je zou willen doen?

Mijn bike-it list is nog superlang. Mijn afstandsrecord staat nu op 310 km, dus een BRM400 zou een logische volgende stap zijn? Maar niets moet, en een doel heb ik voor mezelf niet nodig om veel te fietsen, zolang het maar leuk en afwisselend blijft.

Lees ook...

4 reactie(s)
hilde

2021-02-28 14:51:58

Topmadamvelo!
Nele

2021-02-28 18:27:24

Super Kathleen! Schoon artikel !! Alleen maar bewondering 😁
Veerle Frederickx

2021-03-31 16:06:43

Waauw, als mede-laatbloeier-fietster, eveneens omringd door drie mannen thuis en werkzaam in een ziekenhuis (4/5 weliswaar) kan ik alleen maar bewondering hebben voor wat je allemaal klaarspeelt! Chapeau! 14000km... impressive! Keep going and enjoy!!
Schollaert lieve

2021-12-26 22:54:36

Mooi en deels herkenbaar verhaal! Het kriebelt om mee te fietsen 😉! ..afhankelijk hoe snel jullie fietsen…of course..ik vrees dat jullie powerwomen zijn🤔😀..ik een gemotiveerde beginner..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.