Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam in de kijker


Madam van de maand: Jana


30 mei 2020

Naam: Jana
Bijnaam: De Kerrie, aldus sommigen. Of ‘Jane’.
Geboortejaar: 1984
Woonplaats: Mechelen

Waar fiets je het vaakst (streek)? Waarom net daar?

Ik heb het grote geluk in Mechelen aan de Leuvense Vaart te wonen en dus direct op een jaagpad te kunnen starten, dat me zeer snel verbindt met de Nete, Rupel, Dender of de heuvels rond Leuven en Brussel.

Met welke fiets fiets je het meeste?

Met mijn zwarte Canyon WMN Endurace die ik in augustus 2019 kocht. Ze reed net haar drieduizendste kilometer, feestje! Ik droom wel van nog een extra gravelbike 🙂

Kun je zelf een platten tuub vervangen? Wees eerlijk 😉

Ik ben al anderhalf jaar gezegend met geen enkele platte band, zowel met mijn startfiets van Decathlon als met mevrouw Canyon. Hout vasthouden! Ik zag het mijn fietsvriendjes en mijn vader wel al vaak doen, maar ik blijf bang dat ik simpelweg die buitenbanden niet kan lossteken.

Hoe vaak poets je je fiets? Ook weer, wees eerlijk 😀

1 keer per maand grondig, ook de schijfremmen. Tussentijds kort grof vuil of stof verwijderen – zeker na gravelgeraas of bosplezier.

Ben je een winterfietser of schoonweerfietser?

Ik fiets een heel jaar door. Meer nog, ik startte zelfs mijn fietscarrière in putje winter, in december 2018. Maar de natte start van 2020 en vooral de stormen in februari, maakten dat er afgelopen winter minder kilometers op de teller stonden. Het uren buiten zijn, zéker in de winter, vind ik magisch.

Fiets je vooral solo, met je fietsbuddies of met je fietsclub?

Mijn vader leerde me de kneepjes van de sport. Vroeger nam hij me op sleeptouw, nu stippel ik al eens een verrassende route uit voor ons beiden. Daarnaast fiets ik al een jaar heel graag met mede- Madam Vélo Sandra, die ik vorig jaar leerde kennen op stage in Calpe en die vlakbij woont. Bij zomeruur en in niet-Corona-tijden rijden Sandra en ik ook elke woensdag uit met een groepje Mechelse dames, maar een officiële club heb ik niet. En omwille van de lockdown heb ik heel veel alleen ‘leren’/’durven’ rijden, waar ik nu enorm van kan genieten.

Hoeveel kilometer fiets je per jaar?

Ik fiets nog maar anderhalf jaar dus er zijn weinig gemiddelden te vinden 🙂 In mijn startjaar reed ik ongeveer 3000 kilometer. De huidige Corona-lockdown bleek een zegen, ik heb er nu al meer dan 2500 op de teller voor 2020.

Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen?

Ik heb eigenlijk altijd graag gefietst, als tiener slingerde ik al graag door de Mechelse straten met altijd wel een vriendin op mijn bagagerek, of reden we al kletsend 10 kilometer voor een boerenbuitenfuif. De laatste vijf jaar kriebelde het hard, maar het is pas sinds mijn dochter groter is dat ik de tijdsinvestering kon regelen. Toen ik moest stoppen met lopen door een ‘runners knee’, heb ik officieel de hand gevraagd van mijn vader om mijn fietstrainer te worden, leende een fiets van een tante, en begon eraan. Na de eerste 30 kilometer wist ik: dit is wat ik wou. En eindelijk vond ik een sport die ‘plakte’ 🙂

Wat is jouw leukste fietsherinnering?

Ik fietste amper vier maanden toen ik met Madam Vélo vertrok op stage naar Calpe. Ik zeg altijd dat ik daar echt heb leren fietsen. De eerste keer bovenkomen op Coll De Rates, met juichende dames rondom – dat voelde echt wel fantastisch. Er zijn daar banden voor het leven gesmeed. Verder herinner ik me een zomerse rit van 100 km door de Voerstreek, die eindigde met 30 kletsnatte kilometers. Er kwamen hele bakken water uit onze schoenen. Dat vergeet je evenmin 🙂

Heb je een fietsdoel? Welk?

Er is dat stemmetje dat graag minstens 5000 kilometer wil fietsen dit jaar, maar dan is er een stemmetje dat luider klinkt en zegt: genieten is het belangrijkst. Ik droom wel van een officiële col, genre Stelvio of Galibier, omdat ik graag klim en vroeger mijn vader al stond op te wachten aan de top. Dat zelf kunnen doen, dat kriebelt. Maar eerst nog wat trainen 🙂

Heb je een favoriete fietslocatie?

De heuvels rond Leuven en Holsbeek, en de prachtige holle wegen daar – dwars door het land van mijn grootouders -, hebben een speciaal plaatsje in mijn hart. Verder is het altijd heerlijk aan de Schelde, rond Bornem en Temse.

Heb je fiets hacks? (Kleine trucjes die het leven makkelijker maken)

Een klein waterdicht zakje op je buis vooraan installeren, zeker bij lange ritten. Ik heb nu plaats voor een tweede binnenband en kan probleemloos al rijdend aan lekkere hapjes die niet langer smelten op mijn rug. En een goede aankleedroutine opstellen, zodat je niet in fietsschoenen weer de trap op moet omdat je iets vergeten bent 🙂

Heb je tips voor beginnende fietsers?

Niet te lang wachten met klikpedalen, een wereld van verschil vond ik dat! En laat je zeker niet overrompelen door Strava-vrienden die wekelijks honderden kilometers rijden. Wat telt is buiten zijn, dat moment voor jezelf, en elk rustig kilometertje. Laat muziek in de oren ook achterwege en geniet van de uren vol omgevingsgeluiden.

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.