Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam in de kijker


Madam van de maand: Christel


31 januari 2021

Bijnaam: Ctje
Geboortejaar: 1973
Woonplaats: Eeklo

Hoe heb je Madam Vélo leren kennen?  

Anja en ik waren op zoek naar een fietsclub voor dames. Aangezien onze conditie ferm verschilt, ging de voorkeur uit naar een club waar we ons allebei goed zouden voelen. Zoals veel mensen hebben we dan op het internet gezocht. De naam van ‘Madam Vélo’ viel ons meteen op. We hebben de site bezocht en we waren ‘verkocht’. 🙂 Daarna hebben we contact gezocht en ons bij de groep gevoegd. Nog geen moment spijt van gehad! Wij zijn trotse dragers van het Madam Vélo-tenue!

Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen? Waarom ben je beginnen fietsen?

Ik ben een laatbloeier en fiets intussen zo’n anderhalf jaar. Van thuis uit werd de fiets enkel als praktisch vervoermiddel gezien, en helemaal niet als sport.

Van ‘fietsmicrobe’ zou ik bij mezelf niet spreken, eerder van ‘fietskriebel’. In de eerste plaats werd ik aangemoedigd door mijn partner, Anja. Daarnaast heb ik een zittend beroep en had ik een uitlaatklep nodig. Lopen is uit den boze en werd me ten stelligste afgeraden, fietsen mocht wél. Tijdens de wintermaanden ben ik via de sportclub in Eeklo begonnen met indoor cycling en dit bood me dan een goede basisconditie tegen het mooie voorjaar.

Fiets je vooral solo, met fietsbuddies, met een fietsclub, …? 

Anja is mijn vaste fietsbuddy, uiteraard. Hoe moeilijk ik het met momenten kan hebben om haar te volgen, we proberen er wel de leute in te houden. Maar ik trek er ook graag solo op uit en dan weet ik niet op voorhand waar ik naartoe rijd, dan is het fietsen op buikgevoel.

Ik heb niet veel clubervaring. Madam Vélo is de enige fietsclub waar ik bij fiets. Jammer genoeg zijn we nu door corona met z’n allen beperkt tot solo rijden of fietsen met onze fietsbuddy. Maar ik kijk uit naar de eerste Madam Vélo-rit dit we weer kunnen en mogen fietsen!

Eerst in-spanning, daarna ont-spanning

Wat doet fietsen met jou? 

Het verzet mijn gedachten, brengt rust in m’n kopke. Het geeft me een gevoel van vrij zijn.

De ene dag is de andere niet: zo ook is fietsen voor mij. Soms gaat het vlot en ‘vlieg’ je bij wijze van spreken, soms is het een zware inspanning, is het zwoegen. Zo kan ik het vervloeken en me afvragen “wààrom in hemelsnaam doe ik het mezelf toch aan?!” wanneer ik bijvoorbeeld ver achterop fiets of het heel moeilijk heb met een beklimming. Gelukkig dat je me op dat moment niet kan horen denken! 🙂 Maar telkens is er daarna het welzijn van de ontspanning. Eerst dus in-spanning, daarna ont-spanning.

Waar geniet je het meest van tijdens het fietsen?

Ik kan me vergapen aan de omgeving. Waar je per fiets komt en je per auto niet zou gaan. Die landweggetjes tussen de velden die je van dorp naar dorp brengen… Maar ook als Anja me op sleeptouw neemt om gedurende een stuk eens een bepaalde snelheid te halen en ik kan – tot mijn verbazing – inderdaad volgen… Ongeloof dat ik het kàn!

Ben je een winterfietser of een schoonweerfietser? 

Hah! Ik ben beide: als het weer ook ‘s winters goed is en de zin is er, dan ga ik er ook op uit. Eigenlijk ben ik dus heel het jaar rond een schoonweerfietser. Al hebben we uiteraard ook al meegemaakt dat we onderweg verrast werden door een fikse regenbui. Geen erg en leute verzekerd! 🙂

Waar fiets je het vaakst? En waarom net daar? 

In het Meetjesland fiets ik momenteel het meest om praktische redenen: ik woon er. Door de huidige maatregelen werd het een noodzaak. En wat een geluk: hoe mooi ís het Meetjesland?!  
Via het Schipdonkkanaal kan ik mooi fietsen naar Gent, Brugge of doorfietsen naar Heist. Langs de Lieve is het ook aangenaam fietsen.

Heb je een favoriete fietslocatie? 

Neen, niet echt. Of toch: mijn ‘terre natale’ fiets ik het liefste: de Westhoek en Bachten de Kupe. Ga het ontdekken, zou ik zeggen. 🙂 Mijn voorkeur gaat sowieso wel naar plaatsen met niet te veel klimmetjes! Mijn knieën kunnen dat niet aan.

Kan je zelf een platte band vervangen? Indien niet: wat doe je als je toch lek rijdt?  

Tot m’n eerbare schaamte moet ik zeggen: neen, ik kan het absoluut niet! Dan ben ik een hulpeloos fietswezen… Tart mijn geluk niet alsjeblieft, tot nu toe nog niet lek gereden tijdens een solorit. Laten we het ook zo houden, hé.

Eén keer lek gereden en ik had het geluk dat Anja mee was…Ja, inderdaad, ik moet het echt eens leren. 🙂

Hoe vaak poets je je fiets? Wees eerlijk 🙂!

Eerlijk? Toch niet na elke fietstocht die ik gereden heb. Nu staat ze er ook maar vuiltjes bij in de garage en ze is inderdaad dringend aan een poetsbeurt toe!

Wat is jouw mooiste of leukste fietsherinnering in dit eerste anderhalve jaar dat je fietst?  

Anja en ik hebben al tal van hilarische momentjes gehad. Die fietstocht van Stapaf ‘Tussen twee havens’ is een mooie. Of die van Terneuzen naar Breskens langs de Westerschelde. De mooiste? In Limburg zijn we op en rond de Belgisch-Nederlandse grens, langs de Maas bij onder andere Itteren en Rekem gaan fietsen. Heel mooi! De leukste? Aan de Belgisch-Franse grens, chez les Ch’tis, door Frans-Vlaanderen en Les Moëres de grens over in de Moeren en Bachten de Kupe.

Maar ook van een fietsrit van Breskens aan zee tot in Knokke-Heist en terug hebben we erg genoten. Die was heel mooi, en leuk om te doen.

Drink genoeg water! Ik heb het op de harde manier geleerd…

Aangezien je zelf dus nog niet zo heel lang fietst, ligt het misschien nog vers in het geheugen: heb je zelf tips voor beginnende fietsers?

Voldoende drinken: voor én tijdens het fietsen en hou het bij voorkeur bij zuiver water! Ik heb het op een harde manier geleerd. Augustus 2019: een Think Pink-fietstocht, we gingen voor de 70 kilometer. Het was een super warme dag en voor een beginnende fietser een zwaar parcours. Hoe langer de rit duurde, hoe slechter ik me begon te voelen. Op voorhand had ik niet genoeg water gedronken en tijdens de rit zelf eigenlijk ook niet. Resultaat? Een spoedopname met hitteshock en uitdroging. Na twee dagen mocht ik naar huis. Bij deze nogmaals: zeker voldoende drinken!

Heb je een bepaald doel voor ogen, qua kilometers, plaats waar je zou willen fietsen, bepaalde route die je zou willen doen,… in het komende jaar/de komende jaren?

Mijn voornaamste doel is om er plezier blijven in te beleven: geen prestatiedruk, geen Strava-gedoe, geen groepsdruk, geen uitdagingen om x-aantal km’s per jaar te halen,… 

Hoe meer ik fiets, hoe beter mijn conditie, hoe meer kilometers ik zal aankunnen en dat is mijn plezier. “Ride as much or as little or as long or as short as you feel, but RIDE” is een motiverende quote voor me.

Wat ik wel graag eens wil doen? Voor de erg fervente fietssters klinkt het misschien niet zo indrukwekkend, maar ik wil wel graag eens van bij mij thuis naar mijn zus in Veurne fietsen…en terug, natuurlijk. En ik zou ook graag een keer naar het Sven Nys Cycling Center gaan, en er eens veldcrossen, gewoon om de ervaring te hebben.

Maar het gaat me dus eigenlijk voornamelijk om plezier te hebben aan het fietsen en alles dat erop volgt, zoals een betere conditie, verbranden van calorieën en gezonder leven,… Dat is héél mooi meegenomen! 🙂

Welke fietser je ook bent, ik wens je veel fietsplezier toe!

Ride as much or as little or as long or as short as you feel, but RIDE

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.