Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Madam van de maand


Madam van de maand: Bieke


30 augustus 2020

Naam: Bieke
Bijnaam: Niet dat ik weet. Gaea Schoeters noemde me ooit de Flandrienne van het Feminisme. Daar kan ik wel mee leven.
Geboortejaar: 1971
Woonplaats: Gent

Waar fiets je het vaakst (streek)? Waarom net daar?

Het meest in en rond Gent, omdat dat voor de hand ligt en snel even tussendoor kan. Een kort avondritje na het werk bijvoorbeeld, om mijn hoofd leeg te maken en een dag aan de computer zitten van m’n lijf te schudden. Ik sta in 7 minuten op het jaagpad in Destelbergen, dus daar beland ik het vaakst wanneer ik weinig tijd heb en wil doorsjezen.

Met welke fiets fiets je het meeste?

Mijn Scott Addict. Ik heb hem nog maar sinds februari, dus ik ben nog in de verliefde fase.

Kun je zelf een platten tuub vervangen? Wees eerlijk 😉

Intussen 1 keer moeten doen en dat lukte, zij het niet zonder vloeken en sukkelen.

Hoe vaak poets je je fiets? Ook weer, wees eerlijk 😀

Hm, één keer per maand? Tenzij hij echt goor is na een modderrit.

Ben je een winterfietser of schoonweerfietser?

Absoluut een mooiweerfietser. Het mag van mij gerust 30 graden zijn. Maar ik ben niet dol op kou en nattigheid.

Fiets je vooral solo, met je fietsbuddies of met je fietsclub?

Meestal solo, soms met een of twee fietsbuddy’s en als het kan met de Madam Vélo-posse. Maar Daar is het niet zo’n geweldige periode voor natuurlijk. Voor lange ritten is gezelschap wel fijn. Op reis  is met 2 fietsen wel leuker.

Hoeveel kilometer fiets je per jaar?

Ik zou het eigenlijk niet weten. Soms zit ik vijf uur per week op m’n koersfiets, soms twee, soms 7, soms helemaal niet. Ik reis ook graag met de fiets, maar daarvoor gebruik ik een trekkingfiets. Vorige zomer fietste ik met een vriendin van Nancy naar Lyon, zo’n 80 km per dag. Dit jaar zat een echte fietsreis er niet in, maar moest ik het houden bij 2 tweedaagse fietstripjes. Daarnaast heb ik geen auto en doe ik echt zo goed als alles met de fiets. Dus ik vermoed dat het best oploopt, als ik alles meetel. Maar ik tel en reken niet.

Hoe heb je de fietsmicrobe te pakken gekregen?

Hm. Ik heb altijd gefietst, en ik heb al 7 jaar geen auto. Maar zoals dat gaat als je weinig geld hebt en in Gent woont waar fietsen stelen een normaal gebruik, deed ik dat op een logge, versleten stadsfiets. Echt prettig fietsen is dat niet. Op zo’n ding tegen de wind in stampen geeft je niet meteen vleugels, en ook niet het idee dat je graag fietst. Twee jaar geleden bleek ik een chronisch rugletsel te hebben. Geen pretje. Ik ging op dat moment drie keer per week lopen, maar dat kon plots niet meer. Gek genoeg bleek fietsen zowat het enige wat pijnloos lukte. Dus kreeg ik al snel het idee dat ik een sportievere fiets nodig had. Dat bleek te kloppen.

Intussen is fietsen voor mij veel meer dan zomaar een sportieve activiteit. Het is ook een vorm van tot rust komen, een manier om mijn gedachten te ordenen of om emoties te kanaliseren. Tijdens de lockdown zat ik bijna elke dag op de fiets, omdat mijn geest dat nodig had. Ik krijg vaak ook goeie ideeën op de fiets.

Wat is jouw leukste fietsherinnering?

Ik twijfel. Ofwel m’n allereerste ritje met m’n eerste racefiets. Ik heb toen luid gejoeld van vreugde, als een kind op Sinterklaas, terwijl ik het jaagpad op vloog. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ofwel m’n eerste fietsreis vorig jaar. Dagenlang alleen maar trappen en rondkijken, met m’n verstand op nul. Ik had me in geen jaren zo vrij gevoeld, ondanks de zadelpijn.

Heb je een fietsdoel? Welk?

Ik doe niet aan doelen. Net zoals ik geen Strava gebruik, of niet bezig ben met het meten van mijn snelheid, vooruitgang, enzoverder. Daar heb ik persoonlijk geen behoefte aan. Ik fiets voor de lol. En het moet vooral lol blijven. Fietsen zelf is het doel. Ik fiets gewoon wanneer het kan, zoveel ik kan en op alle mogelijke manieren. Ik wil wel heel graag een grote fietsreis maken. Die smaak heb ik wel te pakken. En ik droom van een gravelbike. Het was zo druk op het jaagpad tijdens de lockdown dat ik meestal offroad belandde. Dat bleek ik superleuk te vinden, maar ik ben wel altijd bang om lek te rijden met m’n racebanden.

Heb je een favoriete fietslocatie?

Niet echt. Ik fiets heel graag zomaar wat rond, van knooppunt naar knooppunt, op wegen en paden die ik nog niet ken. Je weet nooit waar je gaat terechtkomen en ontdekt altijd nieuwe plekjes. Ik fiets wel het allerliefst in het groen. Natuur is een must. En hoe minder verkeer hoe beter. Langs drukke steenwegen sjezen, daar vind ik niks aan. En ik haat kasseien. Die zijn een ramp voor een kapotte rug.

Heb je fiets hacks? (Kleine trucjes die het leven makkelijker maken)

Genoeg energy bars meenemen. Ik moet echt om het uur iets eten als ik fiets. Chamois crème. Niet vergeten te genieten en rond te kijken. En zingen op de fiets.

Heb je tips voor beginnende fietsers?

Luister naar je lijf en volg je eigen weg en ritme. Wat anderen doen moeten zij weten. Zoek lekker zelf uit wat je leuk vindt, welke fietser je bent, en heb lak aan ongeschreven wetten en regeltjes. “Mouwloze shirts zijn fout”. “MTB-schoenen mogen niet op de racefiets”. “Combi-pedalen zijn fake”. Blahdieblah. Ik heb al in een luchtig jurkje op m’n racefiets gezeten. Heerlijk. Negeer al dat soort nonsens en doe gewoon je zin. Alleen die degelijke koersbroek, die heb je écht nodig.

Lees ook...

1 reactie(s)
Hilde De Bock

2020-08-31 13:02:32

Wat een geweldige fietsmadam! Ik herken me er volleidg in. Ook ik zing op de fiets. En ik herinner me een fietstocht met de racefiets door het bos op bergbotinnen omdat het zo koud was :-D. Super !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.