Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Beginnen met sporten


Inspanningstest


8 augustus 2016

De meest gestelde vraag, waar kan je terecht voor een inspanningstest om zo je hartslagzones te bepalen en/of een aangepast trainingsschema te verkrijgen. Er zijn verschillende opties, je kan een test laten doen bij Energy lab of je kan naar het Centrum voor sportgeneeskunde in het UZ in Gent gaan. Er zijn hoogstwaarschijnlijk nog alternatieven. Nu, aangezien ik vaste klant ben in het UZ Gent koos ik voor het Centrum voor sportgeneeskunde.

Afspraak maken

In het UZ Gent kan je een afspraak maken online met behulp van je identiteitskaart of gewoon telefonisch tijdens de openingsuren.

De inspanningstest

Eens aangekomen en aangemeld te hebben, ga je naar het 14e verdiep, waar je je nogmaals aanmeldt. Tip: als er een bordje staat dat je gewoon mag gaan zitten in de wachtzaal, ga je eerst omkleden in de kleedkamers.

Bij de dokter zelf krijg je een aantal vragen voorgeschoteld zoals, rook je, drink je, sport je, waarom wil je de test doen, …. Je wordt gemeten (grootte en vetpercentage) en gewogen. Eens dat allemaal achter de rug is  wordt er een ECG genomen en mag je de fiets op.

Het enige wat je hoort te doen is trappen tot je niet meer kan. Om de 3 minuten wordt het vermogen verhoogd en neemt de verpleger/dokter een staaltje bloed door middel van een prikje in uw middelvinger. (Voor de mensen met schrik van spuiten.. je voelt het amper..) Veel meer is er niet aan zo een inspanningstest. Twee weken later krijg je de uitslag en een daarbij aangepast trainingsschema.

Tips

  • Eet goed op voorhand zodat je wat energiereserves hebt
  • Doe geen zware inspanning 24 uur voor de test.
  • Drink voldoende

Wat breng je mee

  • Sportkledij
  • Fietsschoenen (ze hebben alle soorten klikpedalen liggen)
  • Douchegerief

Prijs

De inspanningstest zelf kost 175€. Daarnaast betaal je ook een consultatie die dan weer gedeeltelijk wordt terugbetaald door de mutualiteit.

Lees ook...

6 reactie(s)
yves

2016-08-08 23:34:11

mogen supporters mee? of moet je de inspanningen zonder steun doen?
Madam Sophie

2016-08-08 23:42:49

Ik denk wel dat dat mag, maar ben het niet zeker.
Sofie

2016-08-09 09:45:11

@Yves: Echt fietsers lijden in stilte en eenzaamheid.
Stijn

2016-08-09 10:46:38

Voor welke prijs mag je afzien?
Madam Sophie

2016-08-09 10:55:57

Goede vraag.. Aangezien er niemand was aan de receptie heb ik het niet kunnen vragen. Ik wacht dus nog even mijn factuur af.
Madam Sophie

2016-09-29 11:53:05

Blogpost upgedate nu ik de factuur heb gekregen. Totaalprijs was net geen 200€ (inclusief de consultatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.