Navigation toggle inloggen Mijn winkelmand 0

Tech


Garmin Touring


18 oktober 2015

Ik ga ervan uit dat een GPS je “wegwijs” maakt, zowel in het gebruik van het toestel zelf als in het wegennet. Dankzij de Garmin Touring heb ik mijn mening moeten herzien. Mijn eerste rit werd er eentje vol verrassingen.
Ik had er lang over getwijfeld over de aankoop van een fietsGPS, maar na redelijk wat online research had ik besloten mij er toch een aan te schaffen om eens wat andere ritten te doen dan de vaste 20 kilometer langs de Schelde van Gentbrugge naar Melle.

Ik had niet zo héél veel vereisten voor het toestel:

  • Je moet er GPX files in kunnen uploaden
  • De GPS moet degelijke fietskaarten hebben (geschikt voor fietsen)
  • Er moet een koppeling mogelijk zijn met Strava

Mijn oog was al snel gevallen op de GPS Touring van Garmin. Hij lag binnen het budget dat ik er aan wou spenderen (< 200 euro) en de reviews waren overwegend positief.

Goed, de beslissing was gemaakt, dus trok ik richting Fashion For Cycling om het toestel (met ecocheques) aan te schaffen. Ik kreeg nog een korte uitleg van de verkoper waarin hij mij het verschil uitlegde tussen de Garmin Touring en Garming Touring Plus. Voor zover ik het goed begrepen heb, heeft de Garmin Touring Plus als extra feature een hartslagmeter. De hartslagmeter was er eentje waarvan ik al op voorhand kon zeggen dat ik hem niet zou kunnen verdragen, want een groot gedeelte van de band zelf was rubber en dat irriteert al snel met de littekens van mijn operaties. Dus voor mij geen Garming Touring Plus, maar de standaardversie.

Thuisgekomen nam ik mijn laptop en configureerde met zeer veel gemak mijn nieuw speeltje. Die avond, toen het wat afgekoeld was, was het de grote vuurproef: ik zou een rit van 20 kilometer doen, volledig gebaseerd op de kennis van de Garming Touring GPS. Blij als een kind vertrok ik vol goede moed en volgde de pijltjes op de GPS. Al snel werd duidelijk dat de GPS geen rekening houdt met wegenwerken en dus kon ik de route in het begin niet correct volgen zoals aangeduid. Blijkbaar kan de Garming Touring GPS daar niet mee overweg, want na twee straten genegeerd te hebben, besloot hij mij terug naar huis te sturen waar ik de route maar opnieuw moest beginnen. Ik had al wat tijd verloren, dus ik gaf het voor deze rit op besloot dan maar mijn standaardritje te doen en het de volgende dag opnieuw te proberen.

Poging twee. Ik koos de volgende dag voor een kleinere rit van 13 kilometer om het toestel te leren kennen en de benen wat los te rijden. Alles ging vlot, ik kreeg mooie kleine wegen te zien van Gent waar ik nog nooit was geweest en fietste lustig verder. De GPS stuurde mij langs een grindweg, verharde weg, weer een grindweg en toen… een boerenweggetje? Ik snapte er niets van, ik had bij mijn weten aangeduid dat ik een roadfiets heb. Soit, ik was al zo ver gekomen, dus besloot langs de boerenwegel verder te fietsen. Ondertussen was er een half uur verstreken… Een half uur, waar ik zonder enige problemen de weg kon volgen, alleen was ik nog ver van Gentbrugge verwijderd. 13 kilometer, dacht ik, daar doe ik normaal gezien een dik half uur over. Ik was in Lochristi, dus dat is zeker nog een half uur fietsen vooraleer ik terug in Gentbrugge ben. Ik bestudeerde de GPS en wat bleek, de instellingen stonden (nog) in miles. Ik had dus niet 13 kilometer ingesteld, maar 13 miles ofte ±21 kilometer. Ik vloekte hardop – een koe keek wat raar op –  maar gelukkig was ik nog niet moe en waren de laatste kilometers naar huis nog haalbaar.

Met zeer losse beentjes en toch voldaan kwam ik thuis. Ik kon uiteindelijk wel lachen met mijn eigen stommiteit en onoplettendheid.

Voordelen van de Garming Touring GPS:

  • Het toestel is snel in gebruik
  • De GPS is gemakkelijk te bevestigen op je fiets
  • Een rondreis is ideaal als je zelf geen inspiratie hebt

Nadelen van de Garming Touring GPS:

  • De instellingen staan niet in kilometers, maar in miles
  • De GPS houdt geen rekening met wegenwerken
  • Bij een rondreis herberekent hij de route niet

TL;DR
De Garmin Touring GPS is een fijn toestel, maar let er op bij een rondreis dat je de weg strikt volgt of je bent terug bij af en ga zeker door alle instellingen voor je de GPS in gebruik neemt.

Lees ook...

0 reactie(s)
Deze post heeft nog geen opmerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.