Tips & Tricks
Slapende handen tijdens het fietsen
Eén van de veelvoorkomende problemen tijdens het fietsen met een koersfiets zijn slapende handen. Je handen beginnen te tintelen. In het begin denk je: “Dat zal wel overgaan”, maar al snel wordt het vervelend.
Waaraan ligt dat nu? Wij gingen op onderzoek en zochten het uit!
(Spoiler: het tintelen van je handen betekent dat een zenuw wordt afgekneld. Lees vooral verder want we leggen uit wat je eraan kunt doen.)
Handschoenen
Handschoenen kunnen zowel de oorzaak van als de oplossing zijn voor tintelende handen.
Handschoenen zorgen voor meer comfort. Goede handschoenen zijn voorzien van kussentjes waar je handen het meeste steunen op je stuur. Zij vangen de meeste schokken op en voorkomen vaak dat je blaren krijgt op je handen, zeker tijdens lange ritten.
Het gebeurt ook dat je helemaal geen handschoenen kan verdragen. Je hebt er misschien al verschillende uitgetest maar blijft na enkele kilometers last krijgen van het tintelende gevoel. Dat kan perfect. Dat betekent dat je beter geen handschoenen draagt.
Als je handschoenen kunt verdragen raden we ze alvast aan. Enkele voordelen:
- Meer grip
- Je beschermt de huid van je handen
- Als je valt is je natuurlijke reflex om eerst je handen te zetten. Door handschoenen worden deze beschermd.
- Schokdempers
Fietspositie
Een goede fietspositie kan héél veel kleine en grote pijntjes wegnemen. De manier van steunen op je stuur kan zorgen voor knellingen die dan weer zorgen voor een onaangenaam gevoel en tintelende handen. De hoek van je handen is hierbij enorm belangrijk, maar ook het steunen. Als je teveel druk op je handen gaat zetten, dan krijgen ze meer schokken te verwerken. Hoe losser je je stuur vastneemt, hoe beter dus. Probeer tijdens je rit je houding te variëren door afwisselend in de beugels te hangen of door je stuur bovenaan vast te nemen.
Andere oorzaken
Naast deze twee meest voorkomende oorzaken kunnen dit ook een mogelijke oorzaak zijn:
- Juwelen en uurwerk: probeer je ringen en uurwerk uit te doen om je handen en pols “ademruimte” te geven.
- Nek- en schouderklachten: ga eens langs bij je dokter of osteopaat. Misschien is er meer aan de hand (hehe). Wie weet kan een ook fietspositionering helpen.
- Basiskracht ofte core-strenght. Door dit te trainen en genoeg te stretchen kunnen allerhande pijntjes worden opgelost.
Blijven de klachten aanhouden, maak dan zeker een afspraak met je huisarts om na te gaan vanwaar de pijn blijft komen.
Handig!
Ken je nog andere oorzaken of heb je handige tips? Laat het ons weten in de comments.